Traditional Christmas Eve in Poland- Wigilia w Polsce- tradycje

In Poland, Christmas Eve is a day first of fasting, then of feasting. The Christmas Eve feast begins at the appearance of the first star. There is no red meat served but fish, usually carp. The supper, which includes many traditional dishes and desserts, can sometimes last for over two hours. It is followed by the exchange of gifts. The next day, the Christmas Day, is often spent visiting friends and family. In Polish tradition, people combine religion and family closeness at Christmas. Although gift-giving plays a major role in the rituals, emphasis is placed more on the making of special foods and decorations.

As mentioned before on the night of Christmas Eve, so important is the appearance of the first star in remembrance of the Star of Bethlehem. On that evening, children watch the sky anxiously hoping to be the first to cry out, “The star has come!” Only after it appears, the family members sit down to a dinner table.

According to tradition, bits of hay are spread beneath the tablecloth as a reminder that Christ was born in a manger. Others partake in the practice of placing money under the table cloth for each guest, in order to wish for prosperity in the coming year. In many homes an empty place setting is symbolically left at the table for the Baby Jesus or, for a lonely wanderer who may be in need of food.

The supper begins with the breaking of a thin wafer with religious scene stamped on it. Everyone at the table breaks off a piece and eats it as a symbol of their unity with Christ. They then share a piece with each family member, whishing them best for the upcoming year. A tradition exists among some families to serve twelve different dishes at supper symbolizing the Twelve Apostles, or perhaps, an odd number of dishes for good luck (usually five, seven, or nine).

A traditional Christmas Eve supper in Poland is meatless and includes  fried carp and barszcz (beetroot soup) with uszka (ravioli). Carp provides a main component of the Christmas Eve meal across Poland; carp fillet, carp in aspic etc. Universal Polish Christmas foods are pierogi with sauerkraut and mushrooms, and many other versions of sauerkraut dishes as well as some herring dishes, and for dessert, poppy seed cake or noodles with poppy seed. Often, there is a compote of dry fruits for a drink.

The remainder of the evening is given to stories and carols around the Christmas tree. In some areas of the country, children are taught that “The Little Star” brings the gifts. As presents are unwrapped, carollers may walk from house to house receiving treats along the way.

Christmas Eve ends with Pasterka, the Midnight Mass at the local church. The tradition commemorates the arrival of the Three Wise Men to Bethlehem and their paying of respect and bearing witness to the new born Messiah.

candle-83148_960_720[1]

Wigilia Bożego Narodzenia,  w tradycji chrześcijańskiej dzień poprzedzający Boże Narodzenie, kończący okres adwentu.

Zgodnie z tradycją w Polsce wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z „pierwszą gwiazdką na niebie”. Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny Jezusa, którą według Biblii na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie. Wieczerzę, jak każe obyczaj, postną, rozpoczyna się modlitwą.  Potem uczestnicy wieczerzy wzajemnie przełamują się opłatkiem, jednocześnie składając sobie życzenia. Na stole przykrytym białym obrusem z wiązką sianka pod spodem ustawia się o jedno nakrycie więcej, niż wynosi liczba zgromadzonych osób. Dodatkowe miejsce przy stole wigilijnym przeznaczone jest dla niezapowiedzianego gościa, a zwyczaj ten upowszechnił się w XIX wieku. Ważnym zwyczajem towarzyszącym wigilii Bożego Narodzenia jest śpiewanie kolęd. Często też pod choinką umieszczane są prezenty, które wedle tradycji przynosić ma  św. Mikołaj, dzieciątko lub gwiazdka.

W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną), ryby, przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem, chałka z kompotem z suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia. Na Śląsku potrawami wigilijnymi są moczka i makówki. Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych. Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie przestrzeganym, mimo że w wielu wyznaniach chrześcijańskich nie jest nakazany.

Po kolacji odbywa sie otwieranie prezentow, spiewanie koled i spedzanie czasu w gronie rodzinnym. Wieczor konczy sie udaniem do kosciola na pasterke- tradycyjna msze swiateczna, ktora zaczyna sie o polnocy.  Pasterka upamiętnia oczekiwanie i modlitwe pasterzy zmierzających do Betlejem. W Polsce jest jedną z najważniejszych świątecznych tradycji.

christmas-crib-figures-1060026_960_720[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zrodlo- Wikipedia.

Autor- Kate Scheck

 

Advertisements

3 thoughts on “Traditional Christmas Eve in Poland- Wigilia w Polsce- tradycje

  1. I am a geneablogger of Polish descent and living in Utah. In fact, I am full-quarter Polish. My father and all of his children live in Utah. My grandfather on my father’s side was the son of Polish immigrants. They came from Bydgosczc. I would love to follow your blog and have the opportonity to reblog your articles on Polish traditions, etc. on storiesfromthepast.com. Would you please include a “follow” button?

    Like

  2. Reblogged this on Untold Stories and commented:
    Just found this blog post today. I love it because it gives insight to Polish traditions and life in Poland from the prospective of a transplant. One of my New Year’s resolutions is to post weekly. Having three active blogs, this may seem difficult, but having access to great re-posts such as this one will make things a bit easier.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s